poniedziałek, 25 wrzesień 2017 09:30 | Aktualności Sekcji Oświaty Zdrowotnej i Promocji Zdrowia

SEZON NA GRZYBY – Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku ostrzega!

 

W polskich lasach spotkać można zarówno grzyby jadalne, jak i niejadalne oraz trujące. Szczególnie trzecia grupa jest niebezpieczna dla organizmu, gdyż spożycie trującego grzyba może spowodować śmiertelne zatrucie pokarmowe. Właśnie dlatego niezwykle ważne jest, aby zbierać tylko te grzyby, które dobrze znamy i co do których jesteśmy pewni, że są jadalne.

Najbezpieczniej jest zbierać grzyby z rurkami. Są to grzyby, których spód kapelusza pokryty jest warstwą rurek ułożonych obok siebie w taki sposób, że przypominają gąbkę. Wśród nich nie znajdziemy grzybów trujących ze skutkiem śmiertelnym – są to zazwyczaj grzyby jadalne, lub niejadalne (z powodu np. ciężkostrawności, nieprzyjemnego zapachu lub smaku – przykładem może być goryczak żółciowy).

Chcąc zbierać grzyby z blaszkami, musimy pamiętać o ostrożności i mieć dużą wiedzę, ponieważ w tej grupie oprócz grzybów jadalnych znajdziemy także trujące. Grzyby śmiertelnie trujące zazwyczaj mają blaszki w kolorze białym niezależnie od czasu wegetacji. Wśród nich znajdziemy muchomory (także szczególnie niebezpieczny – muchomor sromotnikowy).

Młode, niewyrośnięte grzyby nie mają jeszcze wykształconych tak charakterystycznych cech! Muchomor sromotnikowy często mylony jest z jadalnymi grzybami, takimi jak: gołąbek zielonawy (tzw. surojadka), gąska zielonka, czubajka kania. Istnieje także odmiana muchomora sromotnikowego o białym kapeluszu (muchomor jadowity i wiosenny), które bywają mylone z młodymi pieczarkami.

 

© 2006 - 2019 PSSE w Gdańsk.

Unikalnych wizyt: 2195786

realizacja: Nabucco