Najważniejsze zasady bezpiecznego zbierania grzybów

  1. Wybieraj wyłącznie grzyby, co do których masz pewność, że są jadalne.
  2. Swoje zbiory najlepiej skonfrontuj z atlasem lub pokaż doświadczonemu grzybiarzowi.
  3. Nie należy oceniać grzybów na podstawie fotografii ani porad uzyskanych od przypadkowych osób na forach internetowych.
  4. Zbieraj tylko zdrowe grzyby, które nie są nadgryzione, zarobaczone, nasączone wodą, zaczerwienione albo nadpleśniałe.
  5. Zbieraj grzyby do wiklinowego koszyka/łubianki nigdy do reklamówki! (Zaparzanie grzybni w folii powoduje szybsze psucie).
  6. Nie zrywaj grzybów znajdujących się pod ochroną, a trujących nie niszcz – są pożywieniem dla zwierząt leśnych.
  7. Zbieraj tylko te grzyby, które są dobrze wykształcone i wyrośnięte (młode grzyby stanowią najczęstszą przyczynę zatruć – nie mają wykształconych cech gatunku, po których można je rozpoznać).
  8. Nie zbieraj grzybów, które rosną w rowach, na skraju lasu, w miejscach natężonego ruchu lub narażonych na pyły np. z zakładów produkcyjnych – grzyby wchłaniają z otoczenia metale ciężkie i inne zanieczyszczenia.

 

W każdej Stacji Sanitarno – Epidemiologicznej na terenie kraju znajdują się osoby kompetentne (klasyfikatorzy, grzyboznawcy), którzy posiadają odpowiednie kwalifikacje w zakresie oceny pochodzenia grzybów.

 

 

Jak przygotować się do grzybobrania

- odpowiednie ubranie: bluzka lub kurtka, spodnie z długimi nogawkami, peleryna przeciwdeszczowa, kalosze lub buty z wyższą cholewką, czapka lub kapelusz – zabezpieczy nas przed wilgocią oraz ukąszeniem owadów i żmij;

- nożyk do oczyszczania grzybów – zbierając grzyby delikatnie je wykręcamy z podłoża a pozostałości ściółki czyścimy za pomocą noża;

- środek odstraszający owady – stanowi dodatkową ochronę przed komarami i kleszczami.

 

 

Zatrucie grzybami

Jeżeli po spożyciu grzybów wystąpią: nudności, bóle brzucha, biegunka, skurcz mięśni, podwyższona temperatura, należy natychmiast sprowokować wymioty poprzez wypicie ciepłej wody z solą, zabezpieczyć treść żołądkową i zgłosić się do lekarza.

Obierzyny grzybów, resztki potrawy, wymiociny stanowią ważny materiał do ustalenia przyczyny zatrucia i pozwalają zastosować właściwe leczenie.

Wszystkie osoby, które jadły to samo danie, powinny poddać się kontroli lekarskiej, nawet jeśli (jeszcze) nie odczuwają żadnych dolegliwości.

W przypadku zatrucia muchomorem sromotnikowym może nastąpić chwilowa poprawa, po której stan chorego gwałtownie się pogarsza.

© 2006 - 2019 PSSE w Gdańsk.

Unikalnych wizyt: 2221634

realizacja: Nabucco