Powiatowa Stacja Sanitarno - Epidemiologiczna w Gdańsku przekaże nieodpłatnie jednostce budżetowej DYGESTORIUM SZCZELINOWE zakupione w 2004 r. w firmie ,,EKO-POL" w Swarzędzu.

Warunkiem nieodpłatnego przekazania jest demontaż dygestorium w naszej jednostce na własny koszt.

Dygestorium w bardzo dobrym stanie technicznym.

Poniżej zdjęcie dygestorium. 

 

 

 

Europejski Dzień Walki z Otyłością

 

Aby zwrócić uwagę na problem nadwagi i otyłości i zwiększyć świadomość społeczną w kwestii prawidłowego odżywiania, w dniu 22 maja obchodzony jest Europejski Dzień Walki z Otyłością.

Otyłość to jedna z najczęstszych chorób, na którą cierpią ludzie niezależnie od wieku i płci. Co drugi Polak ma nadwagę, a co piąty zmaga się już z otyłością. Z badań Światowej Organizacji Zdrowia wynika, że rocznie z powodu chorób związanych z nadwagą i otyłością umiera ponad 2,5 miliona osób na świecie. Otyłość jest nazywana chorobą cywilizacyjną XXI wieku. Problem ten coraz częściej dotyczy nie tylko osób dorosłych, ale również dzieci i młodzieży. W tej chwili na świecie nadwagę lub otyłość ma ponad połowa dorosłych i jedna piąta dzieci. Na samą otyłość choruje jedna trzecia dorosłych. W Polsce problem dotyczy 20% dorosłych, a osób z nadwagą i otyłością jest ponad 50%. Wśród dzieci ponad 16% ma problem ze zbyt dużą wagą. Główną przyczyną narastania tego problemu jest rosnąca popularność fast-foodów i brak aktywności fizycznej. Niestety to często sami rodzice utrwalają nieprawidłowe wzorce odżywiania i przekazują niezdrowy styl życia swoim dzieciom. Spożywanie kalorycznych przekąsek takich, jak chipsy i słodycze, fast foodów czy wysokosłodzonych napojów nie sprzyja utrzymaniu odpowiedniej wagi. Wysokokaloryczna dieta, przetworzona żywność bogata w tłuszcz (którego nota bene nie widzimy), słodycze, którymi lubimy „zajadać” stres i nudę, siedzący tryb życia sprawiają, że liczba osób z nadwagą i otyłością z dnia na dzień rośnie. W połączeniu z brakiem aktywności fizycznej stanowi to poważne zagrożenie dla organizmu.

Otyłość jest przyczyną chorób układu krążenia, niektórych nowotworów (nowotwór trzustki, nerek, jelita grubego, prostaty czy rak piersi), chorób nerek, wątroby i naczyń żylnych oraz zwyrodnienia całego układu kostno-stawowego, nadciśnienie i miażdżyca, dodatkowo u osoby z poważną nadwagą wzrasta także ryzyko wystąpienia udaru oraz zawału, a także cukrzycy typu II. Redukcja masy ciała i zmiana nawyków żywieniowych oraz stylu życia to najprostsze metody walki z otyłością. Problem otyłości bywa bagatelizowany, jednak zaniedbanie wagi może być przyczyną groźnych dla zdrowia chorób. Stwierdzono, że otyłość zwiększa ryzyko zapadania na niektóre z chorób i zwiększa śmiertelność. Wyjątkowo duża otyłość może prowadzić nawet do niepełnosprawności. Według badań większość dorosłych otyłych w Polsce to mężczyźni. W przedziale wiekowym od 15 do 49 lat aż o 10% więcej jest otyłych mężczyzn niż kobiet. Zaczynają one przybierać na wadze już po trzydziestce: wśród nich ponad połowa mężczyzn ma jeszcze prawidłową wagę, niemniej z czasem tyją i oni. Wśród kobiet odsetek otyłych rośnie po 40 roku życia, ale wciąż 66% w tym wieku utrzymuje wagę w normie. Powody otyłości mogą być różne. Kobiety tyją często w konsekwencji przebytej terapii hormonalnej, nie mogąc zgubić kilogramów po ciąży lub w związku z problemami zdrowotnymi. U mężczyzn problem z wagą pojawia się najczęściej przy obfitej w tłuszcz, wysokokalorycznej diecie.

Otyłość można zdiagnozować za pomocą kilku wskaźników tj.: obwodu talii (OT), wskaźnika masy ciała (BMI – Body Mass Index), wskaźnika talia-biodra (WHR – Waist to hip ratio). Otyłość dzielimy na postać pierwotną i wtórną. Ta pierwsza wynika z zachwiania bilansu kalorycznego (energetycznego) czyli energii wydatkowanej jest za mało a dostarczanej wraz z pożywieniem za dużo. Mamy w tym przypadku do czynienia z tzw. dodatnim bilansem energetycznym. Otyłość wtórna zaś jest następstwem chorób powodujących zaburzenie równowagi metabolicznej organizmu. Wśród przyczyn otyłości możemy zatem wymienić czynniki:

  • dziedziczne (genetyczne),

  •  fizjologiczne,

  •  psychologiczne,

  •  oraz związane z prowadzonym trybem życia.


W Polsce 29% kobiet i tylko 6% mężczyzn próbuje walczyć z nadwagą i otyłością. A trzeba pamiętać, że każdy zrzucony kilogram odciąża serce! Niestety sytuacja związana z problemem nadwagi, otyłości w lawinowym tempie narasta wśród dzieci i młodzieży. Problemu otyłości nie można z pewnością bagatelizować, nie każdy jest jednak w stanie poradzić sobie z nim samodzielnie. Próby odchudzania za pomocą tzw. diet-cud, które obiecują pozbycie się dużej ilości kilogramów w krótkim czasie, kończą się często efektem jo-jo i kolejnym przyrostem wagi. Włączenie odpowiedniej diety bogatej w warzywa i owoce to podstawa zmian. Lekarz lub dietetyk mogą pomóc we wprowadzeniu odpowiedniej diety. Do tego obowiązkowo aktywność fizyczna. Aktywny tryb życia dodatkowo przynosi wymierne korzyści. Poranna gimnastyka, długie spacery, ćwiczenia aerobowe podnoszą wydolność serca i ogólną sprawność ruchową.

 

 

http://akademia.nfz.gov.pl/swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia/

http://republikakobiet.pl/zdrowie/zdrowo_promujemy/europejski-dzien-walki-z-otyloscia-22-maja/

http://www.asa.eu/aktualnosci/informacje-ogolne/swiatowy-dzien-walki-z-otyloscia

 

Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem

 

W dniu 25 kwietnia 2015 roku (sobota) obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Świadomości Zagrożenia Hałasem.

Jest to święto ustanowione przez Ligę Niedosłyszących w roku 1995. W Polsce obchody tego dnia zapoczątkowało Towarzystwo Higieny Akustycznej w 2000 roku. Celem podjętej inicjatywy jest zwrócenie uwagi społeczeństwa na rosnący problem nadmiernego hałasu w życiu ludzi oraz edukacja z zakresu wpływu hałasu na zdrowie oraz sposobów jego zmniejszania poprzez odpowiednie działania.

Hałas przyczynia się w znacznym stopniu do obniżenia jakości życia mieszkańców Europy, prowadzi do rozwoju wielu chorób oraz może prowadzić do przedwczesnego zgonu. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) informuje, że ponad 80 milionów Europejczyków (20% całej populacji) jest narażonych na hałas przekraczający 65 dB. Zgodnie z normami opracowanymi przez Unię Europejską dopuszczalny poziom hałasu na terenie zabudowanym w godzinach od 6.00 do 22.00 to 60 dB, a w nocy 50 dB.

Negatywnie wpływają na ludzką psychikę zarówno dźwięki jednostajne, przenikliwe jak i rozpraszające.

Hałas wpływa destrukcyjnie na system nerwowy oraz immunologiczny, powodując rozdrażnienie i niepokój, nadpobudliwość lub apatię, agresję, uczucie zmęczenia, zaburzenia snu, lęki, brak koncentracji, zanik funkcji poznawczych uczniów oraz obniżenie wydajności w pracy. U osób długotrwale na niego narażonych wywołuje choroby układu krążenia (zawały serca, zaburzenia akcji serca i zmiany ciśnienia krwi) oraz przedwczesne starzenie się, sprzyja chorobie wrzodowej przewodu pokarmowego. Typowym przykładem niekorzystnego wpływu hałasu przemysłowego na zdrowie pracowników są uszkodzenia słuchu.

Progiem szkodliwości jest 65 dB, natężenie dźwięków jakie generuje zwykły hałas uliczny. Do uszkodzenia słuchu może doprowadzić 85 dB, czyli natężenie dźwięku wywoływane przez samochód ciężarowy. Gdy taki „smog akustyczny” działa na człowieka przez 8 godzin dziennie, na przestrzeni lat doprowadza do uszkodzenia komórek słuchowych1.

Sytuacja w tym zakresie ulega poprawie, szczególnie w odniesieniu do hałasu emitowanego przez samochody, maszyny budowlane i samoloty. W ostatnich latach ukazały się dwa dokumenty, znaczące z punktu widzenia ochrony środowiska przed hałasem w Polsce, tj.: Dyrektywy 2002/49/WE Parlamentu Europejskiego i Rady z dnia 25 czerwca 2002 r. w sprawie oceny i zarządzania hałasem w środowisku oraz ustawa z dnia 27 kwietnia 2001 roku Prawo ochrony środowiska (Dz. U. 2001 Nr 62, poz. 627, ze zm.), traktująca hałas jako zanieczyszczenie środowiska, dla którego przyjmuje się takie same ogólne zasady, obowiązki i formy postępowań, jak do pozostałych form zanieczyszczeń. W wielu miejscach Polski montuje się przeciwhałasowe ekrany urbanistyczne oraz antywibracyjne podtorza tramwajowe. Wykonywane są również oceny obiektów szczególnie uciążliwych dla środowiska, pomiary kontrolne, mapy akustyczne terenów wokół lotnisk i całych miejscowości2.

 

  1. http://whc.ifps.org.pl/wp-content/uploads/2013/06/Mi%C4%99dzynarodowy-Dzie%C5%84-Zagro%C5%BCenia-Ha%C5%82asem-MONEY.PL_.pdf
  2. http://www.urbanistyka.info/content/mi%C4%99dzynarodowy-dzie%C5%84-%C5%9Bwiadomo%C5%9Bci-zagro%C5%BCenia-ha%C5%82asem
Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gdańsku informuje, że na stronie internetowej Głównego Inspektora Sanitarnego ukazała się informacja dotycząca ostrzeżenia w sprawie spożywania produktu pn. Miracle Mineral Solution (Miracle Mineral Supplement, MMS) sprzedawanego jako suplement diety, który jest produktem przeznaczonym do dezynfekcji i uzdatniania wody pitnej (posiada właściwości bakteriobójcze, grzybobójcze i wirusobójcze) i nie jest przeznaczony do spożycia przez ludzi.

ZAKŁAD ŻYWIENIA ZBIOROWEGO TYPU ZAMKNIĘTEGO - zakład wykonujący działalność w zakresie zorganizowanego żywienia określonych grup konsumentów, w szczególności w szpitalach, zakładach opiekuńczo- wychowawczych, żłobkach, przedszkolach, szkołach, internatach, zakładach pracy, z wyłączeniem żywienia w samolotach i innych środkach transportu oraz wojskowych polowych punktów żywieniowych.

W ustawie z dnia 25 sierpnia 2006r o bezpieczeństwie żywności i żywienia  (t. j. Dz. U. z 2017r. , poz. 149 z późn. zm.) dokonano zapisu dot. odkładania próbek żywnościowych, który mówi, że:

  • Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego może przechowywać próbki wszystkich potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia, wyprodukowanych i przeznaczonych do żywienia konsumentów w tym zakładzie,

  • Zakład żywienia zbiorowego typu zamkniętego, w przypadku wprowadzania do obrotu gotowych potraw pochodzących z innych zakładów przechowuje próbki poszczególnych potraw otrzymanych wraz z dostawą partii każdej potrawy o krótkim okresie przydatności do spożycia z zakładu, w który zostały wyprodukowane,

  • Na postawie pisemnej umowy zakład, który wprowadza do obrotu gotowe potrawy oraz zakład, w którym potrawy te zostały wyprodukowane mogą ustalić, że obowiązek pobierania i przechowywania próbek potraw będzie dotyczył zakładu, w którym potrawy te zostały wyprodukowane,

  • Pobrane próbki potraw są udostępniane organom Państwowej Inspekcji Sanitarnej na żądania tych organów

   

Zasady odkładania i przechowywania próbek potraw o krótkim okresie przydatności do spożycia określone są w rozporządzeniu Ministra Zdrowia z dnia 17 kwietnia 2007r. w sprawie pobierania i przechowywania próbek żywności przez zakłady żywienia zbiorowego typu zamkniętego (Dz. U. Nr 80, poz. 545).

Zgodnie z opinią Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych, Wyrobów Medycznych i Produktów Biobójczych z dnia 09.03.2009r. znak: LR-070-017/09 pankreatyna powinna być stosowana tylko i wyłącznie w produktach leczniczych ponieważ w jej skład wchodzi zespół enzymów: tj. amylazy, lipazy, proteazy itd.

Synefryna otrzymywana jest z gorzkiej pomarańczy (Citrus aurantium). Podobnie jak efedryna wykazuje ona właściwości adrenergiczne, co sprawia, że może wywierać wpływ na układ krążenia, wywołując tachyarytmię, wzrost ciśnienia krwi, ostre niedokrwienie mięśnia serca. Jak już Instytut poinformował w opinii z dnia 11.03.2008r. znak PD-377/WB/08, Ford and Drug Administration (FDA)wydało opinię, iż produkty zawierające efedrynę nie powinny być stosowane, a od kwietnia 2004 roku sprzedaż suplementów diety zawierających Ma huang w USA jest zabroniona. Opinia ta nie dotyczy Citrus aurantium, jednak już pojawiają się głosy w dyskusji, iż zagrożenie ze strony synefryny, jest zbliżone do powodowanego przez efedrynę. Ponadto, warto podkreślić, iż kofeina potęgowała działanie uboczne efedryny.

Ostatnio dodane:

Archiwum

© 2006 - 2020 PSSE w Gdańsk.

Unikalnych wizyt: 2329659

realizacja: Nabucco